Välkommen att besöka Gylsboda

På 1870-talet hittade man här den ”svarta graniten” och brytningen startade 1890. Under glansdagarna arbetade det cirka 400 man här och ett brukssamhälle byggdes upp med som mest nästan 1 000 invånare. Här fanns det affärer, caféer, dansbana, företagshälsovård, missions- och idrottsförening.


Den lilla byn Gylsboda fyra kilometer söder om Lönsboda har kallats stenindustrins vagga och är idag friluftsmuseum. Här kan du som besöker vandra kring det gamla stenbrottet och läsa om byggnader och platser som spelat stor roll under 1900-talets först hälft. Idag finns i Gylsboda utöver friluftsmuseet även Sliperiet, som är en ideell förening av lokala ortsbor med syfte att lyfta fram bygdens konst och hantverk.

Ett stort arbete är gjort av Gylsbodabon Britt Håkansson som tagit fram underlag till de informationstavlorna som finns runt om i byn. Vill du läsa mer om människorna som levt och verkat i byn kan du besöka sidan grisabanan.se här. Där kan du även läsa om många fler av människorna som levt och verkat i Örkeneds socken.

David Szemenkar har utvecklat och digitaliserat friluftsmuseet. Berättelser och nya platser som är tillagda är information som David kommit över under åren. En del är hämtat ut Örkeneds hembygdsförenings bok om stenbrytningen som kom till genom en studiecirkel i slutet på 1980-talet. Från boken: Axplock ur Örkeneds historia (1973) av Kjell Arnoldsson är också en del hämtat. Annat har framkommit genom samtal med människor som bott och verkat på platsen. Örkened är en bygd av stor berättartradition, och stöter du på någon under ditt besök i byn kommer du säkerligen höra någon spännande berättelse från svunnen tid.

Gylsboda friluftsmuseum gör därmed inte anspråk på att vara helt historiskt korrekt, utan det är ett arbete som ständigt pågår och utvecklas. Har du frågor kontakta gärna David här!

Temperaturen just nu i Gylsboda: -2.2 °C.